Жиророзчинні вітаміни – що це таке?

Тільки 4 сполуки є жиророзчинними вітамінами. З усім тим, вони мають вирішальне значення для оптимального функціонування всього організму, тому їх не слід ігнорувати. Всі вони можуть надходити з їжею або як біологічно активних добавок. На що вони впливають і чому вони такі важливі?

Вітамін А

Про цю речовину повинні пам'ятати всі, хто страждає на проблеми зі зором. Він відповідає за правильне функціонування очей та запобігає таким захворюванням, як куряча сліпота. Це також важливий компонент дитячого раціону, оскільки він відповідає за зростання. Він зміцнює кісткову систему, запобігає рахіту та бере участь у будівництві зубів.

Люди з ламким волоссям і нігтями також потребують вітаміну А. Речовина зменшує ці недуги та додатково впливає на стан шкіри. Завдяки йому епідерміс стає більш еластичним, зволоженим та менш схильним до утворення зморшок. Жінки також цінують антиоксидантний ефект, що уповільнює старіння.

Як розпізнати дефіцит вітаміну А?

  • Порушення зору, проблеми із зором (особливо після настання темряви),
  • суха та груба шкіра,
  • Інгібування зростання,
  • ламкі нігті та волосся,
  • поганий настрій,
  • дратівливість, нервозність.

Вітамін Д

Також відомий як "вітамін сонця". У літні дні організм виробляє його завдяки сонячним променям. Має велике значення для кісткової системи – зміцнює їх структуру та запобігає таким захворюванням, як, наприклад, розм'якшення або ламкість кісток. Стимулює всмоктування кальцію та фосфору з кишківника та покращує роботу нервової системи.

Хоча людський організм здатний сам синтезувати вітамін D, люди все ще схильні до ризику його дефіциту. Дефіцит речовин виникає переважно в осінньо-зимовий період, коли кількість сонця значно зменшується. Тоді потрібна зміна раціону або додаткове харчування.

Симптоми дефіциту вітаміну D включають:

  • Рахіт, особливо популярний у дітей,
  • мінералізація кісток,
  • тривожні розлади,
  • нервозність і дратівливість,
  • безсоння.

Вітамін Е

Часто називають вітаміном молодості. Своєю назвою він завдячує своїм антиоксидантним властивостям – нейтралізує дію вільних радикалів, тим самим уповільнюючи процеси старіння. Ця речовина також важлива для кровоносної системи, оскільки зміцнює стінки судин та захищає їх від пошкоджень.

Належний рівень вітаміну Е важливий для тих, хто намагається зачати дитину. Він регулює роботу чоловічих та жіночих статевих органів. Іноді його використовують як підтримку при лікуванні безпліддя.

Його недолік проявляється в:

  • Труднощі з концентрацією уваги,
  • нервозність,
  • погіршення стану шкіри,
  • серцеві захворювання.

Вітамін К

Це остання речовина із групи жиророзчинних вітамінів. Незамінний у процесі згортання крові. У деяких випадках його навіть застосовують у разі рясних менструальних кровотеч. Бере участь у формуванні кісткової тканини, тому потрібний для правильного функціонування кісткової системи.

Його недоліки можна визначити за:

  • Порушення згортання крові,
  • аномально тяжкі менструації,
  • схильність до синців
  • Часті носові кровотечі.

Як приймати жиророзчинні вітаміни?

Щоб жиророзчинні вітаміни засвоювали організм, їх необхідно приймати в правильних умовах. Тільки так вони можуть забезпечити очікувані результати та заповнити недоліки, що виникають. При правильному використанні вони підтримують функціонування організму та беруть участь у ключових хімічних реакціях.

Це речовини, які слід вживати з їжею, багатою на жири. Всі види олій і олій добре працюватимуть у цій ролі. Класичний салат, заправлений оливковою олією або іншу страву, заправлену рідким жиром, підвищить засвоюваність та дозволить заповнити дефіцит.

Де взяти жиророзчинні вітаміни?

Ці речовини можна вживати під час їжі або використовувати додаткові добавки.

Які продукти містять окремі сполуки?

Вітамін А — рослинні олії, морква, томат, яєчний жовток, шпинат, абрикоси, капуста, олія вершкове, печінка, молоко, щавель.
Вітамін D —  риб'ячий жир, яйця, молочні продукти, печінка, олії, риба (тріска, камбала, оселедець, лосось, вугор, сазан, скумбрія).
Вітамін Е — рослинні олії, вершкове масло, маргарин, брюссельська капуста, капуста, насіння, горіхи, мангольд, шпинат, спаржа, авокадо, яйця, мигдаль, горох.
Вітамін К – яєчні жовтки, печінка, капуста, шпинат, броколі, огірки, картопля, кабачки, помідори, сир, морква, полуниця, персики, артишоки, крупа булгур.