Кількість
|
Вартість
|
||
|
Йод - хімічний елемент, що належить до групи галогенів. Зустрічається у воді, повітрі, ґрунті та живих організмах. Цей мікроелемент є важливим дієтичним компонентом, який виконує важливі функції в організмі. Його дефіцит дуже негативно впливає на здоров’я. Його розподіл нерівномірний, тому добавки так важливі.
Чому доповнення щоденного раціону йодом так важливо?
Йод відіграє дуже важливу роль у багатьох фізіологічних процесах. Це елемент, який входить до складу багатьох гормонів, відповідальних за правильний ріст кісток і розумовий розвиток. Тому важливо, щоб дієта дітей була багата продуктами з відповідним вмістом цього мікроелемента. Йод також працює з гормонами, які регулюють температуру тіла, споживання кисню та розмноження клітин.
Йод необхідний для виробництва гормонів щитовидної залози
В організмі людини загальна кількість йоду оцінюється приблизно в 15 мг. Цілих 75% цього значення знаходиться в щитовидній залозі. Це необхідно для підтримки належної функції та структури, а також для виробництва його гормонів, тобто Т4 і Т3. Ці гормони відповідають за регулювання всіх стадій обміну речовин і постійної температури тіла. Вони також впливають на функціональне та морфологічне дозрівання тканин та органів. Належна їх концентрація зумовлює належний розвиток та функціонування:
- м’язи
- серця
- нервова система
- нирка
- гіпофіз
Добова потреба організму в йоді
Потреба в йоді змінюється на різних етапах життя. Це також обумовлено різними фізіологічними процесами. Коригування правильної дози необхідно для забезпечення нормальної роботи гормонів щитовидної залози. Детермінантами визначення правильної цінності є насамперед вік та спосіб життя. Таким чином, передбачається, що вміст йоду в раціоні повинен бути в наступних групах:
дітям до 6 років - 90 мкг
школярам від 6 до 12 років - 120 мкг
дорослим та дітям старше 12 років - 150 мкг
Потреба організму в йоді значно зростає під час вагітності та лактації. Потім жінкам рекомендується приймати елемент у дозі 250 мікрограмів.
Природні джерела йоду
Джерелами природного йоду для людського організму є насамперед повітря та їжа. У випадку з першим найвища концентрація цього елемента виявляється в прибережних районах. У Польщі райони з найбільшим вмістом йоду є в Балтійському морі. Мікроелемент може потрапляти через вдихуване повітря або через шкіру під час морських купань.
Йод також міститься в багатьох продуктах харчування. Зокрема, це такі продукти морського походження, як:
- морська риба та трохи прісної води
- морепродукти
- водорості.
Цей елемент також присутній у вищій концентрації в молоці, яйцях, брокколі та картоплі. У Польщі є багато районів з низьким вмістом йоду, саме тому сіль, яка є в магазинах, впродовж багатьох років зазнає процесу йодування. Тож це створює хороше джерело цього елемента.
Добавки для заповнення дефіциту йоду в раціоні
Через погану доступність свіжих морепродуктів та риби в Польщі дієта зазвичай не доповнює добову потребу в йоді. Важливо уникати дефіциту елемента в організмі, тому рекомендується забезпечувати його харчовими добавками. Вони найчастіше у формі капсул і крапель і доступні кожному. Добавки містять певну концентрацію йоду, тому важливо точно регулювати дозу відповідно до індивідуальних потреб.
Який ризик дефіциту йоду?
Хронічний дефіцит йоду може мати негативні наслідки для вашого здоров’я. Одним з найпоширеніших ефектів є гіпотиреоз та його гіпертрофія. У вагітних жінок дефіцит елемента може завдати безповоротної шкоди розвитку плода.
Симптомами, що сигналізують про можливий дефіцит йоду, є: безсоння, тремтіння кінцівок, проблеми з фертильністю, високий рівень холестерину, втома.