Кількість
|
Вартість
|
||
|
Кальцій відомий насамперед своєю головною роллю в мінералізації кісткової тканини. Він запобігає хворобливим скороченням м’язів, бере участь у передачі нервової інформації клітинам, правильному функціонуванні ферментів та згортанні крові. Його дефіцит у період росту може сприяти остеопенії, тобто більш ранній формі остеопорозу, а у зрілому віці - демінералізації кісток, таким чином деформуючи їх та підвищуючи сприйнятливість до переломів. Тому варто подбати про відповідне доповнення цього елемента продуктами у формі розчинного порошку або капсул.
Кальцій - яку роль він відіграє в організмі?
Мінерал кальцій головним чином бере участь у побудові міцних зубів і кісток. Він також бере участь у багатьох метаболічних процесах, таких як активація ферментів, нарощування гормонів, скоротливість м’язів, проведення нервових подразників, згортання крові та зменшення проникності клітинних мембран, що сприяє зниженню артеріального тиску. Його роль полягає також у підтримці правильного функціонування судинної системи та роботи серця.
Наслідки дефіциту кальцію
Дефіцит кальцію може бути викликаний не тільки недостатнім споживанням цього елемента, але також його поганим засвоєнням, надмірною екскрецією сечі та гормональними порушеннями. Першими наслідками дефіциту можуть бути порушення функції нервової системи, підвищення артеріального тиску та підвищена збудливість. У дітей наслідком недостатнього споживання кальцію є рахіт, а також зменшення пікової маси кісткової тканини, що призводить до остеопенії з подальшим остеопорозом, тобто підвищеною крихкістю кісток. Дефіцит цього мінералу у дорослих має подібні наслідки, оскільки спричинює демінералізацію та розм’якшення кісток, що призводить до їх деформації та надмірної ламкості. Кальцій також втрачається в процесі природного старіння, тому людям похилого віку слід особливо подбати про доповнення цього цінного елемента.
Які натуральні продукти містять кальцій?
Кальцій міститься в природі переважно в молочних продуктах. Найкраще його джерело - це молоко та такі продукти, як йогурти, сир та кефір. Однак варто мати на увазі, що сир також багатий жиром і холестерином, тому дієта не повинна надто базуватися на них. Натомість молочні продукти - це рішення для людей, які не переносять лактозу. Кальцій також міститься в менших кількостях у птиці та деяких овочах, таких як помідори. Важливо також, що правильне засвоєння та вживання цього елемента організмом визначає надходження достатньої кількості вітаміну D та фосфору.
Кальцій - рекомендований щоденний прийом
Потреби в кальції різняться залежно від статі, віку та фізіологічного стану. Рекомендована кількість для немовлят протягом перших шести місяців життя становить 200 мг на день. Дітям у віці від 1 до 3 років слід давати 700 мг кальцію, а дорослим у віці від 19 до 50 років - по 1000 мг. Найбільший попит на цей елемент виявляється у молодих вагітних і годуючих жінок, а також у дітей та підлітків у віці від 10 до 18 років, оскільки він становить до 1300 мг на добу. Середня кількість рекомендованого прийому для дорослої людини становить 800 мг на добу.
Заради міцних кісток нам слід подбати про те, щоб забезпечити наше тіло потрібною кількістю кальцію разом з речовинами, які підтримують його належне засвоєння, що дозволить нам ефективно захиститися від небезпечних наслідків його дефіциту.