Кількість
|
Вартість
|
||
|
Жири є найбільш концентрованим джерелом енергії. Однак, крім білків, вони також необхідні для побудови клітин та виробництва біологічно активних речовин.
ОСОБЛИВО ВАЖЛИВУ РОЛЬ ВІД РОДИНИ ОМЕГА 3 ТАСЛОВОЇ КИСЛОТИ ТАКОЖ ЗВ’ЯЗАЮТЬ НЕОБХІДНИМИ НЕЗАСИЧЕНИМИ ВИСЛИМИ КИСЛОТАМИ (ТОЛКОВИМИ КИСЛОТАМИ), БОЖЕ НЕ БАГАТО ОРГАНІЗМІВ. ПОВИНЕН ПОСТАВАТИ ДІЄТОЮ.
ВИДИ ОМЕГА-3 ЖИВИХ КИСЛОТ
Жири Омега-3 виготовлені з довгих вуглецевих ланцюгів, що мають принаймні 2 подвійні зв’язки між собою. Основним їх представником є альфа-ліноленова кислота (ALA), з якої можуть утворюватися докозагексаєнова кислота (DHA) та ейкозапентаенова кислота (EPA). В організмі людини перетворення ALA в DHA та EPA є неефективним процесом, тому їх слід споживати з дієтою.
ПОТРІБНЕ ДЛЯ ПРАВИЛЬНОЇ ФУНКЦІЇ СЕРЦЯ, ОЧІ ТА МОЗКУ
Омега-3 жирні кислоти мають багато функцій в організмі:
Вони знижують концентрацію тригліцеридів у крові,
Вони нормалізують артеріальний тиск,
Вони мають антитромботичну дію,
А також вони можуть пригнічувати розвиток ішемічної та ішемічної хвороби серця.
Жири Омега 3 необхідні для правильного зору. Докозагексаєнова кислота - основний будівельний матеріал клітинних мембран супозиторіїв та паличок сітківки, які дозволяють бачити нічний та кольоровий зір.
Клітини нервової системи також побудовані з DHA. Більше того, цей жир може впливати на ріст нейронів, сприяючи їх більшому розгалуженню. Він не повинен бути відсутнім у харчуванні вагітних, оскільки він відіграє важливу роль у розвитку нервової системи у плода.
ПОПИТ НА ОМЕГУ-3 ЖИРИ
Відповідно до рекомендацій Інституту продуктів харчування та харчування нормою адекватного споживання АЛК у харчуванні дітей, підлітків та дорослих було встановлено 0,5% енергії з раціону. Попит на DHA та EPA жири залежить від віку. Щоденне надходження DHA у випадку:
немовлята та діти 7-24 місяців повинні становити 100 мг;
діти та підлітки у віці 2 - 18 років - DHA та EPA 250 мг;
дорослі - DHA та EPA - 250 мг;
під час вагітності та годуючих жінок - ЕРА 250 мг, ДГК 100 - 200 мг.
ДЖЕРЕЛА У ДІЄТІ
Рослинні олії, горіхи та насіння є багатим джерелом жирів омега-3, особливо альфа-ліноленової кислоти.
ALA можна знайти переважно в лляних, горіхових, ріпакових та соєвих оліях, а також волоських горіхах, лляному насінні та насінні чіа.