Олію чорного кмину недарма називають золотом фараонів - люди лікували нею багато недуг протягом тисячоліть. Який його склад та оздоровчі властивості? Це насправді полегшує симптоми алергії? Як застосовувати чорний кмин і в яких дозах?

Олія чорного кмину ( Oleum Nigelle ) має характерний, характерний смак і пряний аромат, але це не є його найбільшою перевагою. Його властивості, що зміцнюють здоров’я, також були відомі століттями. Що варто про це знати?

Що таке Чорне насіння?

Олія чорного кмину віджимається холодним способом із насіння Nigella sativa, також відомого як чорний кмин, чорний кмин або довгоносик.

Ця коротка (до 45 см) однорічна рослина з білими або блакитними квітками, що цвітуть з червня по вересень, є двоюрідним братом лютиків, гепатики та анемони - так само, як і вони, вона відноситься до сімейства лютикових.

Чорне насіння та його переваги були відомі вже в Ассирії та Стародавньому Єгипті, його оцінили греки та римляни. Принаймні 2000 років його використовують у багатьох частинах світу не лише як пряність, а й як ліки від різних хвороб. Це одна з найвідоміших рослин із потенціалом зміцнення здоров’я. Наскільки її цінували, найкраще свідчить приказка, що зцілює все, крім смерті.

Хоча чорний кмин походить з теплих країн (Південна Європа, Північна Африка, Південно-Західна Азія), його успішно вирощують у багатьох країнах світу (наприклад, Пакистан, Сирія, Туреччина, Саудівська Аравія та Індія). Також він розповсюджений і у нас .

Насіння чорного кмину використовують не тільки для пресування олії. Їх також можна подрібнювати, робити з них настої, відвари, настоянки та сироп або додавати в їжу в цілому.

Чорний кмин за смаком нагадує перець. Однак він відрізняється від нього тим, що не дратує слизову шлунка. Тому ви можете додавати його у свої салати, салати, м’ясо чи хліб, випечений удома, без будь-яких турбот.

Олія чорного кмину - склад

З насіння чорного кмину можна виділити 30-50 відсотків. олія.

Основними інгредієнтами олії чорного кмину є поліненасичені жирні кислоти:

  • лінолева, або омега-6,
  • олеїнова, або омега-9,
  • а також слідова кількість альфа-ліноленової кислоти, тобто омега-3
  • ейкозадієнової кислоти, яка дуже рідко зустрічається в природі
     

Олія чорного кмину також містить активні сполуки ефірної олії, в т.ч. тимохінон, тимогідрохінон, дитимохінон, р-цимен, карвакрол, нігеллон і тимол. Олія чорного кмину також містить багато інших цінних інгредієнтів, включаючи вітаміни, наприклад вітамін Е та біотин, а також мінеральні солі: кальцій, цинк, мідь, калій та залізо.

Олія чорного кмину густа, темного кольору і має сильний пряний смак. Його можна використовувати лише холодний, оскільки при нагріванні він втрачає свої властивості.

Олія чорного кмину - властивості

Чорне насіння впродовж століть використовувалось для лікування різних захворювань, починаючи від захворювань дихальної та травної систем, через хвороби нирок та серцево-судинної системи, до уражень шкіри, викликаних вуграми, алергією чи псоріазом. Його навіть застосовували при жовтяниці, зубному болі та зміїних укусах.
Серед підтверджених оздоровчих властивостей насіння чорного кмину (і - нагадаємо - саме з них пресують олію) згадується наступне:

  • антиоксидант (антиоксидант)
  • протизапальні ліки
  • жарознижуючий
  • противиразковий засіб
  • протиалергічний
  • запобігання пошкодженню печінки та нирок
  • зниження вмісту холестерину та тригліцеридів у крові, а отже, зменшення ризику серцевого нападу, інсульту та атеросклерозу
  • гіпотензивний (зниження артеріального тиску)
  • знеболюючі
  • діастолічний
  • протимікробну
  • протигрибковий
  • протипаразитарний
  • протидіабетичний
  • муколітичний (розріджують секрети в дихальних шляхах)
  • зміцнення імунної системи
  • протиракові

Олія чорного кмину та рівень цукру в крові

Той самий тимохінон, який вбиває ракові клітини, разом з ефірною олією також має справу із надмірно високим вмістом глюкози в крові та недостатньою секрецією інсуліну. Кверцетин, що міститься в насінні чорного кмину, також важливий для здоров’я діабетика. Це сприяє нормалізації рівня цукру в крові, збільшуючи вміст глікогену в печінці. Це також збільшує секрецію інсуліну з підшлункової залози до 70 відсотків. Дослідженнями на щурах було доведено, що чорне насіння також допомагає в лікуванні остеопенії, яка є одним із ускладнень діабету.

Олія чорного кмину для волосся та шкіри обличчя

Олія чорного кмину також може застосовуватися зовнішньо.
через наявність тимохінону, поліненасичених жирних кислот, ніогелону, карвакролу та олій , з чорного кмину, в т.ч. при лікуванні:

  • алергічні зміни, наприклад екзема, екзема або подразнення
  • атопічний дерматит (АД)
  • вугрі
  • мікози
  • лупа
  • зміни, викликані укусами комах
  • Препарати та косметика на основі насіння чорного кмину також використовуються для:
  • підтримувати та покращувати еластичність шкіри
  • чистка обличчя
  • масаж
  • захистити шкіру від сонця
  • зміцнення волосся
  • виробництво парфумерії

Олія чорного кмину - дозування

Як використовувати олію чорного кмину? Добова доза олії чорного кмину становить 500–1000 мг. Найкраще приймати його за 2-3 порції.

Олія чорного кмину - протипоказання

Масло чорного кмину не слід застосовувати вагітним жінкам та дітям до 3 років.

Олія чорного кмину - довговічність

Олія чорного кмину досить стійка.

Завдяки високому вмісту антиоксидантних сполук олія чорного насіння є більш стійкою до процесів окислення і, отже, стабільнішою, ніж, наприклад, лляна олія.
Звичайно, це не означає, що олія чорного кмину незнищенна. Його слід зберігати у темній пляшці та використовувати протягом строку, визначеного виробником.

Олія чорного кмину на кухні

Олія чорного кмину також використовується на кухні. Додано, серед іншого, для салатів, круп і скрізь, де його можна використовувати без підігріву.

Цільні насіння краще додавати в хліб, м’ясо, маринади та сири. Це робилося століттями в багатьох місцях світу: чорні насіння відомі в індійській, єгипетській та близькосхідній кухнях. Є серед інших інгредієнт каррі та замінник перцю, який м’якше впливає на шлунок.