Цинк - це мікроелемент, який присутній в організмі людини в кількості від 2 до 4 г, з яких 90 відсотків. знаходиться в кістках і м'язах. Його велике біологічне значення пов'язано з тим, що він входить до складу більше 2000 білків, серед яких понад 400 ферментів. Тоді чи потрібні добавки цинку?

Які симптоми дефіциту цинку?

Перш ніж ми перейдемо до дефіциту цинку і його добавкам, давайте дізнаємося більше про його ролі в організмі - і слід визнати, що вона дуже обширна. Цинк - це елемент, необхідний для правильного функціонування організму, і його недолік і надлишок можуть мати серйозні наслідки для здоров'я. Цинк бере участь у перетворенні вуглеводів і в регуляції синтезу багатьох білків. Він впливає на функціонування імунної системи, правильну секрецію і зберігання інсуліну підшлунковою залозою і продовжує час його дії. Він також впливає на концентрацію вітаміну А, який впливає на процеси зору. Цинк бере участь у мінералізації кісток, підтримує процеси регенерації тканин і загоєння ран. Він бере участь в регулюванні артеріального тиску і роботи серця. Він регулює правильний вага тіла і має великий вплив на ліпідний профіль - концентрацію холестерину і тригліцеридів в крові. Цинк також впливає на правильний розвиток яєчок і сперматогенез у чоловіків - його відповідна концентрація сильно корелює з правильним кількістю і морфологією сперматозоїдів. Дефіцит може привести до зниження рівня тестостерону, зниження потенції, а також до кількості і якості виробленої сперми.

Де його знайти в їжі? Нижче наводиться список продуктів, багатих цинком:

  • устриці - 78,6 мг / 100 г
  • яловичина - 12,3 мг / 100 г
  • гарбузове насіння - 10,3 мг / 100 г
  • печінка - 8,4 мг / 100 г
  • краби - 7,62 мг / 100 г
  • пшеничні висівки - 7,27 мг / 100 г
  • какао - 6,56 мг / 100 г
  • кешью - 5,6 мг / 100 г
  • гречка - 3,5 мг / 100 г
  • фісташки - 2,3 мг / 100 г
  • курка - 1,99 мг / 100 г
  • квасоля - 0,9 мг / 100 г
  • гриби - 0,87 мг / 100 г

Дефіцит цинку - причини

У здорових людей, які дотримуються принципи збалансованого різноманітного харчування, дефіциту цинку практично не виникає. Однак якщо спостерігається зниження концентрації цього елемента в організмі, це може бути викликано зовнішніми факторами і станом підвищеної потреби в цинку.
Перші включають вживання в їжу продуктів з високим ступенем переробки, отруєння навколишнього середовища і неправильно вирощені культури, а це означає, що продукти містять менше цинку, ніж повинні. Крім того, причиною дефіциту цинку може бути занадто мало різноманітного харчування, а значить - занадто мало їжі, що містить цей елемент. Необхідно пам'ятати, що тільки частина цинку, що міститься в їжі, тобто 10-40%, засвоюється організмом. Ми найменше використовуємо цинк з рослинних продуктів, тому що міститься в них фітинової кислота перешкоджає його засвоєнню.

Дефіцит цинку також може виникати у людей, які в даний час користуються підвищеним попитом на нього: вагітних і годуючих жінок, літніх людей, маленьких дітей, спортсменів і людей, видужуючих після хвороб і травм. Часто дефіцит цинку викликаний проблемами з абсорбцією з кишечника в результаті тривалої діареї, хірургічного втручання на кишечнику або захворювань, пов'язаних з синдромом мальабсорбції, таких як глютенова хвороба. Люди, які страждають серпоподібноклітинної анемією, пристрасть до наркотиків і наркотиків, також можуть страждати від дефіциту цинку. Дефіцит цинку може виникати при ураженні і опіках нирок, а також при інфікуванні вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Атлети і вегетаріанці також схильні до ризику дефіциту цинку.

Дефіцит цинку - симптоми

Зазвичай перші помітні симптоми дефіциту цинку - це випадання волосся і білі плями на нігтях. Низький рівень цього мікроелемента проявляється також в:

  • затримка росту і затримка дозрівання;
  • діарея (особливо у дітей);
  • шкірні зміни (екзема, розтяжки, сухість шкіри, алопеція);
  • підвищення артеріального тиску;
  • підвищений холестерин;
  • порушення загоєння ран;
  • порушення концентрації уваги;
  • порушення смаку і запаху;
  • втрата апетиту і схуднення;
  • ослаблення імунітету і підвищення сприйнятливості до інфекцій;
  • психічні розлади, апатія і депресія;
  • низький рівень тестостерону і проблеми з фертильністю;
  • підвищення толерантності до глюкози, що може привести до діабету.

До симптомів дефіциту цинку також можуть належати: вторинний гіпотиреоз, викликаний неправильним синтезом тироксину і трийодтироніну, анемія, а також порушення зору після настання темряви - так звані куряча сліпота.

Добавка цинку

Потреба в цинку залежить від віку та фізіологічного стану. Згідно Стандартів харчування для населення Польщі від 2017 року, випущених Інститутом харчових продуктів і харчування, рекомендована добова доза (RDA) становить:

  • діти до 1 року: 3 мг на добу;
  • діти у віці 2-9 років: 5 мг на добу;
  • дівчата і жінки: 8-9 мг в день;
  • вагітні: 11-12 мг на добу;
  • жінки-годувальниці: 12-13 мг на добу;
  • хлопчики і чоловіки: 8-11 мг в день.

За даними Ндемірной організації охорони здоров'я (ВООЗ), середня потреба в цинку становить приблизно 10 мг, а верхня межа дозування - 40 мг.

Також цікава стаття про Куркумин властивості і навіщо його приймати?

Цинк - передозування

Передозування цинку з їжею практично неможлива. Надлишок може з'явитися при поєднанні дієти, багатої цинком, і його добавок.

Симптомами передозування цинку є нудота, біль в животі, діарея і роздратування кишечника. В кінцевому підсумку надлишок цього елемента в організмі викликає розлад шлунка, металевий присмак у роті, запаморочення, втома, підвищене потовиділення, втрату м'язової координації, непереносимість алкоголю і галюцинації. Надлишок цинку негативно впливає на нирки і печінку, а також може викликати анемію, ослаблений імунітет, знизити рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності та підвищити рівень ЛПНЩ. Надлишок цинку в організмі також може знизити засвоюваність таких елементів, як кальцій, залізо, мідь або фосфор.

За словами професора Яна Любинського, який вивчає взаємозв'язок між вмістом елементів і ризиком раку, цинк небезпечний, якщо він присутній в концентраціях вище 6000 мікрограмів на літр крові у жінок старше 60 років. При такій кількості ризик раку в 70 разів вище.

Тому перед початком прийому варто проконсультуватися з лікарем і провести аналізи, щоб перевірити, чи є протипоказання до його прийому.