Цинк - це мікроелемент, який присутній в організмі людини в кількості від 2 до 4 г, з яких 90 відсотків. знаходиться в кістках і м'язах. Його велике біологічне значення пов'язано з тим, що він входить до складу більше 2000 білків, серед яких понад 400 ферментів. Тоді чи потрібні добавки цинку?
Які симптоми дефіциту цинку?
Перш ніж ми перейдемо до дефіциту цинку і його добавкам, давайте дізнаємося більше про його ролі в організмі - і слід визнати, що вона дуже обширна. Цинк - це елемент, необхідний для правильного функціонування організму, і його недолік і надлишок можуть мати серйозні наслідки для здоров'я. Цинк бере участь у перетворенні вуглеводів і в регуляції синтезу багатьох білків. Він впливає на функціонування імунної системи, правильну секрецію і зберігання інсуліну підшлунковою залозою і продовжує час його дії. Він також впливає на концентрацію вітаміну А, який впливає на процеси зору. Цинк бере участь у мінералізації кісток, підтримує процеси регенерації тканин і загоєння ран. Він бере участь в регулюванні артеріального тиску і роботи серця. Він регулює правильний вага тіла і має великий вплив на ліпідний профіль - концентрацію холестерину і тригліцеридів в крові. Цинк також впливає на правильний розвиток яєчок і сперматогенез у чоловіків - його відповідна концентрація сильно корелює з правильним кількістю і морфологією сперматозоїдів. Дефіцит може привести до зниження рівня тестостерону, зниження потенції, а також до кількості і якості виробленої сперми.
Де його знайти в їжі? Нижче наводиться список продуктів, багатих цинком:
- устриці - 78,6 мг / 100 г
- яловичина - 12,3 мг / 100 г
- гарбузове насіння - 10,3 мг / 100 г
- печінка - 8,4 мг / 100 г
- краби - 7,62 мг / 100 г
- пшеничні висівки - 7,27 мг / 100 г
- какао - 6,56 мг / 100 г
- кешью - 5,6 мг / 100 г
- гречка - 3,5 мг / 100 г
- фісташки - 2,3 мг / 100 г
- курка - 1,99 мг / 100 г
- квасоля - 0,9 мг / 100 г
- гриби - 0,87 мг / 100 г
Дефіцит цинку - причини
У здорових людей, які дотримуються принципи збалансованого різноманітного харчування, дефіциту цинку практично не виникає. Однак якщо спостерігається зниження концентрації цього елемента в організмі, це може бути викликано зовнішніми факторами і станом підвищеної потреби в цинку.
Перші включають вживання в їжу продуктів з високим ступенем переробки, отруєння навколишнього середовища і неправильно вирощені культури, а це означає, що продукти містять менше цинку, ніж повинні. Крім того, причиною дефіциту цинку може бути занадто мало різноманітного харчування, а значить - занадто мало їжі, що містить цей елемент. Необхідно пам'ятати, що тільки частина цинку, що міститься в їжі, тобто 10-40%, засвоюється організмом. Ми найменше використовуємо цинк з рослинних продуктів, тому що міститься в них фітинової кислота перешкоджає його засвоєнню.
Дефіцит цинку також може виникати у людей, які в даний час користуються підвищеним попитом на нього: вагітних і годуючих жінок, літніх людей, маленьких дітей, спортсменів і людей, видужуючих після хвороб і травм. Часто дефіцит цинку викликаний проблемами з абсорбцією з кишечника в результаті тривалої діареї, хірургічного втручання на кишечнику або захворювань, пов'язаних з синдромом мальабсорбції, таких як глютенова хвороба. Люди, які страждають серпоподібноклітинної анемією, пристрасть до наркотиків і наркотиків, також можуть страждати від дефіциту цинку. Дефіцит цинку може виникати при ураженні і опіках нирок, а також при інфікуванні вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Атлети і вегетаріанці також схильні до ризику дефіциту цинку.
Дефіцит цинку - симптоми
Зазвичай перші помітні симптоми дефіциту цинку - це випадання волосся і білі плями на нігтях. Низький рівень цього мікроелемента проявляється також в:
- затримка росту і затримка дозрівання;
- діарея (особливо у дітей);
- шкірні зміни (екзема, розтяжки, сухість шкіри, алопеція);
- підвищення артеріального тиску;
- підвищений холестерин;
- порушення загоєння ран;
- порушення концентрації уваги;
- порушення смаку і запаху;
- втрата апетиту і схуднення;
- ослаблення імунітету і підвищення сприйнятливості до інфекцій;
- психічні розлади, апатія і депресія;
- низький рівень тестостерону і проблеми з фертильністю;
- підвищення толерантності до глюкози, що може привести до діабету.
До симптомів дефіциту цинку також можуть належати: вторинний гіпотиреоз, викликаний неправильним синтезом тироксину і трийодтироніну, анемія, а також порушення зору після настання темряви - так звані куряча сліпота.
Добавка цинку
Потреба в цинку залежить від віку та фізіологічного стану. Згідно Стандартів харчування для населення Польщі від 2017 року, випущених Інститутом харчових продуктів і харчування, рекомендована добова доза (RDA) становить:
- діти до 1 року: 3 мг на добу;
- діти у віці 2-9 років: 5 мг на добу;
- дівчата і жінки: 8-9 мг в день;
- вагітні: 11-12 мг на добу;
- жінки-годувальниці: 12-13 мг на добу;
- хлопчики і чоловіки: 8-11 мг в день.
За даними Ндемірной організації охорони здоров'я (ВООЗ), середня потреба в цинку становить приблизно 10 мг, а верхня межа дозування - 40 мг.
Також цікава стаття про Куркумин властивості і навіщо його приймати?
Цинк - передозування
Передозування цинку з їжею практично неможлива. Надлишок може з'явитися при поєднанні дієти, багатої цинком, і його добавок.
Симптомами передозування цинку є нудота, біль в животі, діарея і роздратування кишечника. В кінцевому підсумку надлишок цього елемента в організмі викликає розлад шлунка, металевий присмак у роті, запаморочення, втома, підвищене потовиділення, втрату м'язової координації, непереносимість алкоголю і галюцинації. Надлишок цинку негативно впливає на нирки і печінку, а також може викликати анемію, ослаблений імунітет, знизити рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності та підвищити рівень ЛПНЩ. Надлишок цинку в організмі також може знизити засвоюваність таких елементів, як кальцій, залізо, мідь або фосфор.
За словами професора Яна Любинського, який вивчає взаємозв'язок між вмістом елементів і ризиком раку, цинк небезпечний, якщо він присутній в концентраціях вище 6000 мікрограмів на літр крові у жінок старше 60 років. При такій кількості ризик раку в 70 разів вище.
Тому перед початком прийому варто проконсультуватися з лікарем і провести аналізи, щоб перевірити, чи є протипоказання до його прийому.