В останні роки вітамін С викликав великий резонанс у медичному та науковому співтоваристві.
Було повідомлення, що це може бути альтернативний метод лікування раку. Як насправді?
Вітамін С - трохи історії
Вітамін С, інакше відомий як l-аскорбінова кислота, зобов'язаний своєю назвою хвороби, яка переслідує людей протягом століть, викликаючи різні нездужання зі здоров'ям, часто закінчуючись смертю під час посухи, неврожаю чи голоду. Ми говоримо про цинг.
Найбільш відомим періодом розвитку цього захворювання з уроків історії був час далеких навколосвітніх подорожей.
Доступність свіжих продуктів, особливо овочів та фруктів, була обмежена, а моряки страждали від різних недуг: не гоилися рани, з'являлися шкірні захворювання, випадали зуби, важкі інфекції косили численний екіпаж.
Причини цих недуг шукали, і хоча наукового відкриття її ще треба було чекати, було помічено, що квашена капуста є чудовим засобом від хвороб колонізаторів.
Революційне відкриття
Вітамін С був уперше виділений угорським біохіміком Альбертом Сента-Гердьєм, за що він був удостоєний Нобелівської премії у 1937 році.
З'єднання з характерною структурою було названо аскорбіновою кислотою через використання проти цинги.
Тадеуш Рейхштейн, швейцарський вчений польського походження, мав свої заслуги у розробці процесу синтезу аскорбінової кислоти.
Як пізніше було доведено, людський організм не може синтезувати L-аскорбінову кислоту, тому має постачати її з їжею, цієї здатності позбавлені лише деякі види тварин.
Овочі та фрукти природно багаті на вітамін С.
Рослини синтезують вітамін С завдяки наявності каталізуючого ферменту (галактон-лактондегідрогенази).
Його найвищі значення можна знайти в овочах та фруктах, але не кожен фрукт буде багатим джерелом аскорбінової кислоти.
Усупереч видимості, незважаючи на свою кислинку, цитруси не стоять високо в ієрархії.
Необхідно пам'ятати, що вітамін С є нестабільною структурою і під дією ферментів швидко розпадається.
Вже при збиранні та неправильному транспортуванні можна втратити 80% активної форми вітаміну С.
Як з'ясовується, час збору теж вкрай важливий.
Хорошим прикладом є ацерол, найбільша кількість вітаміну С міститься в 15-денних плодах, так як рівень вітаміну С значно падає в міру дозрівання.
Вітамін С – натуральний чи синтетичний?
Всупереч поширеній думці, немає жодної різниці у структурі чи властивостях аскорбінової кислоти, отриманої з рослин та синтезованої хімічним шляхом.
Обнадіює той факт, що синтетичні форми вітаміну С частково одержують біологічним шляхом з використанням мікроорганізмів.
Це одна і та ж речовина з наступними властивостями:
- Має вигляд білого порошку зі злегка кислуватим смаком,
- Він дуже чутливий до світла, тепла та високої температури і швидко окислюється до неактивної форми.
- Висока стабільність в анаеробних умовах.
Тому, якщо ми хочемо зберегти корисні властивості препаратів, що містять вітамін С, ми повинні пам'ятати:
- Після розкриття упаковки зберігати у темному місці, захищеному від світла.
- Захищати від високих температур, бажано в холодильнику,
- Не додавати препарат у гарячі настої при застудних захворюваннях.
Такі дії можуть скасувати терапевтичний ефект.
Вітамін С в організмі людини
Запаси вітаміну С в організмі мізерні, він постійно використовується в біохімічних процесах, що протікають, а його надлишок виводиться автоматично.
Фізіологічний рівень вітаміну С у крові коливається від 13 до 17 мг/дл, а при перебігу запальних процесів падає майже до нуля.
Тому важливо систематично забезпечувати вітаміном С їжу у вигляді свіжих овочів та фруктів, згідно з ВООЗ не менше 5 разів на день.
Найбільша кількість L-аскорбінової та L-дегідроаскорбінової кислот накопичується в надниркових залозах, головному мозку, печінці, слизових залозах, підшлунковій залозі та легенях.
Тромбоцити, лімфоцити, нейтрофіли, макрофаги, нейтрофіли та клітини ранньої імунної відповіді – натуральні кілери показують високі показники вітаміну С.
Вітамін С - Міфи
"Лівий вітамін С" - назва L-аскорбінова кислота присвоєно одній унікальній структурі незалежно від її походження (природного або синтетичного).
Вся плутанина з ліворукістю виникла внаслідок змішування понять оптичного обертання та просторової ізометрії.
З хімічної точки зору все зрозуміло, і весь цей міф, ймовірно, створений з метою маркетингу, що живиться людським невіглаством.
"Високі дози - високий ризик" - Підозрювалося, що вживання високих доз аскорбінової кислоти може призвести до утворення каменів у нирках, відлуння цього міфу досі присутнє в медичній спільноті, хоча жодні дослідження цього не показали.
У всіх повідомленнях наукової спільноти вказується, що передозування аскорбінової кислоти неможливе через її легку розчинність у воді.
Як L-аскорбінова кислота діє в організмі людини?
Дуже важливо забезпечити вітамін С під час підвищеного попиту, наприклад:
- Вірусна, бактеріальна та грибкова інфекція,
- укус комахи або павука,
- вплив отруйних речовин,
- порізи та травми.
Коли гомеостаз порушується, організм автоматично використовує вітамін С для вироблення антитіл та його відновлення.
Якщо людина є взірцем здоров'я, надлишок водорозчинної аскорбінової кислоти та її похідних буде легко виводитися з організму із сечею.
Зручний посібник із застосування вітаміну С
Профілактика:
вітамін С є союзником у підтримці належних функцій імунної системи, а також ефективного функціонування всього організму.
Тому крім вживання великої кількості свіжих овочів і фруктів (що часто буває непросто) слід звернути увагу на харчові добавки, що містять вітамін С, що зустрічається в природі.
Найчастіше це екстракти ацероли, шипшини, сливи какаду або капусти.
Додатковою перевагою таких засобів є вміст біофлавоноїдів, які значно продовжують час вивільнення вітаміну С, зберігаючи його концентрацію в організмі на постійному рівні та запобігаючи швидкому виведенню надлишку активної речовини.
Добова профілактична доза, що рекомендується, становить 1-2 г.
Достатньо всього 1-2 чайних ложок порошку ацероли на день, щоб задовольнити цю потребу.
Діти та вагітні жінки:
рекомендуються натуральні форми добавок вітаміну С, щоб уникнути неприємних ефектів, які можуть виникнути при надто агресивному прийомі добавок.
Ліпосомальний вітамін С для вимогливих клієнтів:
у формі легкозасвоюваної рідини, яка часто використовується як альтернатива внутрішньовенним вливанням.
У такому препараті вітамін С укладений у везикули, оточені фосфоліпідною оболонкою, щоб уникнути можливих втрат через несприятливі умови.
Це запобігає вступу препарату до реакції синтезу або окислення, які можуть призвести до інактивації біологічно активної речовини.
Таке виділення може негативно вплинути на всмоктування заліза та кальцію, біодоступність яких збільшується у присутності аскорбінової кислоти.
Зупинка часу та молодий вигляд:
Здорова шкіра та молодий вигляд багато в чому залежать від правильного процесу синтезу колагену, для якого потрібна L-аскорбінова кислота.
Правильне протягом цього процесу є гарантією того, що суглоби, хрящі, сухожилля, судини, шкіра та всі органи збережуть свою щільність та форму, а будь-які пошкодження будуть правильно регенеровані.
Підтримка при колагенозах:
Дефіцит колагену та аномальний перебіг його синтезу найчастіше пов'язані з недостатнім надходженням вітаміну С по відношенню до потреб організму.
Інфекції та застуди:
В результаті запального процесу організм використовує величезну кількість вітаміну С.
Дослідження доктора Катхарта показали, що залежно від тяжкості симптомів захворювання та інтенсивності імунної відповіді організм використовує від 100 до 200 г аскорбінової кислоти на день.
У разі природних джерел аскорбінової кислоти недостатньо, тому рекомендується додавання чистої L-аскорбінової кислоти.
При легких симптомах застуди має бути достатня доза 60-100 г на добу, при сильних бактеріальних та вірусних інфекціях з гострим перебігом рекомендуються дози 100-200 г на добу залежно від індивідуальних станів. .
Чутлива травна система:
Людям із чутливим стравоходом чи шлунком із симптомами рефлюксу рекомендується пероральний прийом аскорбату натрію, оскільки він не є кислим порівняно з L-аскорбіновою кислотою та не подразнює чутливі слизові оболонки цих органів.
Порушення всмоктування (роздратований кишечник):
вітамін С всмоктується у дванадцятипалій кишці та початковому відділі тонкої кишки, тому фізіологічні порушення на цьому рівні, спричинені запаленням або раком, значно обмежують його резорбцію та можуть призвести до загострення симптомів.
В результаті запального процесу організм використовує величезну кількість вітаміну С. Дослідження доктора Катарта показали, що в залежності від вираженості симптомів захворювання та інтенсивності імунної відповіді організм споживає від 100 до 200 г аскорбінової кислоти на день.
Через порушення функції всмоктування це може виявитися скрутним, тому внутрішньовенне введення є кращим рішенням.
У таких випадках використовується рідкий розчин аскорбату натрію з правильним рН.
Застосування l-аскорбінової кислоти може спричинити небажане подразнення вен.
Природний ворог раку / Протиракова профілактика:
Вітамін С:
- Це чудовий антиоксидант,
- має антиоксидантну дію,
- перешкоджає утворенню надлишкової кількості вільних радикалів,
- запобігає пошкодженню ДНК,
- стимулює імунні процеси,
- прискорює загоєння.
Всі ці властивості неоціненні у протираковій діяльності організму.
Ось чому підтримання вітаміну С на належному рівні так важливо і є пріоритетом у профілактиці раку.
- Він забезпечує швидке пригнічення запалення, активує імунологічні процеси, що пригнічують зростання мікроорганізмів, стимулює активність і продукцію NK-клітин і Т-і В-лімфоцитів, що беруть участь у захопленні та нейтралізації клітин, що неправильно мутували, які можуть бути ядром пухлини.
- Стимулює синтез противірусного інтерферону.
- Бере активну участь у нейтралізації токсинів та важких металів та їх виведенні з організму.
Порушення цього гомеостазу через дефіцит вітаміну С може значною мірою сприяти неконтрольованому розвитку мутацій, які можуть стати ядром раку та метастазувати.
Подагра.
Виявляється, вітамін С може розчиняти кристали сечової кислоти у людей, які страждають на подагру.
Холестерин під контролем:
вітамін С бере участь у перетворенні жирів і стероїдів, таких як холестерин та ароматичні препарати, на жовчні кислоти, знижуючи їх токсичність. Він підтримує печінку.
У боротьбі з анемією:
Підвищує абсорбцію негемового заліза, залучаючи його до процесів окислення та відновлення, тим самим запобігаючи утворенню дефіциту, який може ефективно впливати на якість та вироблення еритроцитів.
Остеопороз – не вирок:
L-аскорбінова кислота підвищує біодоступність кальцію, тим самим захищаючи кісткову систему. Запобігає ослабленню кісткових структур, захищаючи від остеопорозу.
Токсичність вітаміну С
Незважаючи на зусилля медичної спільноти, токсичність високих доз вітаміну С не підтверджена.
Навпаки, всі дослідження, здається, вказують на неможливість передозування аскорбіновою кислотою через її легку розчинність у воді.
Передозування вітаміну С
Єдиними можливими побічними ефектами передозування вітаміну С, які можуть трохи затьмарити життя, є діарея, нудота, блювання, висипання на шкірі і головні болі, які досить похмурі в порівнянні з перевагами.
Однак зазвичай надлишок вітаміну С виводиться із сечею без надмірного навантаження на організм.
Дослідження показали, що ризик виникнення неприємних нездужань у хворих людей значно нижчий.
Вони виявляють принаймні у 10 разів більш високу толерантність до високих доз пероральної L-аскорбінової кислоти без неприємних нездужань.
Чи достатньо фруктів та овочів?
Складна порада, враховуючи хімічну обробку сільськогосподарських культур та можливе забруднення важкими металами, високе споживання цих продуктів може виявитися токсичною для організму.
У зв'язку з тим, що вітамін С покращує детоксикацію організму, висновок видається однозначним.
Прогрес цивілізації – це наше благословення та прокляття, оскільки, як суспільство, ми згодні підвищувати ефективність сільського господарства за рахунок хімізації сільськогосподарських культур, а також використовувати раціональні добавки для усунення його негативних наслідків.